Vauvaa on ihana pitää lähellä, mikä on yksi suuri syy siihen, että yhä useampi haluaa kantaa omaa vauvaansa. Toiseksi kantaminen on näppärä tapa pääst

Vauvaa on ihana pitää lähellä, mikä on yksi suuri syy siihen, että yhä useampi haluaa kantaa omaa vauvaansa. Toiseksi kantaminen on näppärä tapa päästä vauvan kanssa liikkeelle sellaisiinkin kohteisiin, joihin ei vaunujen tai rattaiden kanssa pääsisi. On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että kantoväline on asianmukainen ja laadukas. Kerromme tässä muutaman vinkin vauvan kantovälineen valintaan ja esittelemme muutaman hyvän vaihtoehdon.

Kantamisen hyödyt

Syli on vauvalle paras ja usein kaikkein mieluisin paikka. Kun vauva on sylissä, voidaan hänen motorista kehittymistään tukea, kun kiinnitetään huomiota hänen asentoonsa. Myös tarkoituksenmukainen ja monipuolinen käsittely auttaa tukemaan motoriikan kehittymistä. Jos vauvan haluaa pitää lähellä itseä silloinkin, kun kävelee tai tekee vaikkapa kotitöitä, on kantaminen hyvä vaihtoehto. Asianmukaisessa kantovälineessä vauva rauhoittuu kuullessaan äitinsä sykkeen ja saadessaan olla tämän lähellä.

Huomioitavaa vauvan kantamiseen liittyen

Kun kannat vauvaa, on tärkeää, että vauvan selkä asettuu kantovälineessä pyöreään asentoon, ja että hänen lonkkansa ovat koukussa. Näin vauvan vatsan ja lantion seutu pääsee rauhoittumaan, mikä voi helpottaa vauvan mahdollisia vatsakipuja. Lisäksi tämä on vauvalle turvallinen, luonnollinen sekä rento asento. Puhutaankin hyvin kuvaavasti sammakkoasennosta. Huonossa kantovälineessä vauvan asento on väärä, mikä voi tuntua epämukavalta niin vauvasta kuin kantajastakin.

Huolehdi myös siitä, että vauvaa kannettaessa hänen kätensä ovat vapaana ja että ne sijaitsevat hänen vartalonsa keskilinjan etupuolella. Näin vauva pystyy näkemään omat kätensä. Samalla hänen päänsä kannattajalihakset saavat aktivointia, ja vauva saa tilaisuuden harjoitella oman kehonsa suhteiden hahmottamista. Hän harjoittelee hahmottamaan, missä hänen kehonsa keskilinja sijaitsee, mikä on tärkeä taito siinä vaiheessa, kun vauva alkaa opetella esineisiin tarttumista.

Varmista myös, että vauva pääsee kantovälineessä liikuttelemaan vapaasti käsiään.

Kun nostat vauvan syliin, nosta hänet kyljen kautta, sillä se auttaa edistämään hänen ylävartalonsa ja päänsä hallinnan kehitystä, eikä vauva näin joudu olemaan jännittyneessä asennossa. Jotta vauvan kantaja välttyisi niska- ja hartiakivuilta, kannattaa suosia mahdollisimman monipuolisia kantoasentoja. Tässäkin asiassa laadukkaalla kantovälineellä on suuri merkitys.

Ennen kuin vauvan kanssa lähtee kantovälineen kera pitkille kävelylenkeille, kannattaa vauva ensin totuttaa kantovälineeseen rauhallisissa olosuhteissa kotona. Harjoittele ensin pieniä hetkiä ja tarkkaile vauvan reagointia kantamiseen. Jos vauva viihtyy kantovälineen kyydissä, voi kantoaikaa pikkuhiljaa pidentää. Esimerkiksi Manduca-kantoreppu ja laadukas kantoliina ovat oikein käytettyinä hyviä kantovälineitä niin vauvalle kuin hieman isommalle taaperollekin. Ennen kantovälineen hankkimista kannattaa tutustua markkinoilla oleviin erilaisiin vaihtoehtoihin ja valita oman perheen tarpeita parhaiten palveleva kantoväline. Kaikkein parasta olisi, jos erilaisia vaihtoehtoja pääsisi kokeilemaan vaikkapa vuokraamossa ennen valinnan tekemistä.