Vauvoille myydään nykyään vaikka millaisia tarvikkeita ja hoitovälineitä ja tavarapaljous saattaakin laittaa tulevien vanhempien pään pyörälle. Mitä vauvalle on ainakin hankittava ja mitkä tarvikkeet ovat lopulta melko turhia. Lue tähän artikkeliin kootut vinkit vauvavuoden hittien löytämiseksi ja hutien välttämiseksi.

Tarvikkeita tarpeen mukaan

Ennen kuin uudet vanhemmat ryntäävät lastentarvikeliikkeeseen tai surffaavat alan verkkokauppaan ostamaan valtavan määrän erilaisia tarvikkeita, kannattaa kartoittaa tarkkaan omat tarpeet. Ihan kaikkea ei myöskään kannata ostaa etukäteen, vaan vasta sitä mukaan, kun nähdään, millaisia tarvikkeita vauva itse tarvitsee. Vauvalla on nimittäin jo pienestä pitäen myös omia mieltymyksiä, minkä lisäksi hänellä saattaa ilmetä erityistarpeita, jotka tulevat ilmi vasta syntymän jälkeen, ja vaikuttavat hänelle tehtäviin hankintoihin. Maltti on siis valttia myös lastentarvikeostoksilla!

Kantoväline

Moni vauva viihtyy äidin lähellä 24/7, jolloin laadukas kantoväline voi olla tarpeen. Osa vanhemmista suosii kantoliinoja, kun taas osa pitää enemmän näppäristä kantorepuista. Onpa valintasi kumpi tahansa, valitse aina mahdollisimman ergonominen kantoväline, jota sekä vanhemman että vauvan on miellyttävä käyttää. Vaikka kantovälineet ovatkin suosittuja ja vaikka niistä on monessa vauvaperheessä korvaamatonta apua, eivät kaikki vauvat kuitenkaan viihdy kantovälineessä. Jos siis vaikkapa ystävälläsi on sinua kiinnostava kantoväline, kannattaa mahdollisuuksien mukaan kokeilla etukäteen, kuinka oma vauva siinä viihtyy.

Babysitteri tai jumppamatto

Monissa perheissä käytetään babysitteriä, vaikka se ei olekaan lapsen fyysisen kehityksen kannalta välttämättä paras mahdollinen väline, ainakaan, jos sitteriä käytetään liikaa. Kannattaakin harkita sitterin tilalle vauvan jumppamattoa, jonka lelukaaren alla moni vauva viihtyy melko pitkiäkin aikoja lattialla.

Turvakaukalo

Autoilevassa perheessä vauvan turvakaukalo on ehdoton varuste ja sellaisissakin perheissä, joissa ei ole autoa, on hyvä olla varmuuden vuoksi turvakaukalo automatkoja varten. Jos perhe autoilee paljon, kannattaa harkita kaukaloa, joka kiinnitetään autoon Isofix-alustalla ja auton ulkopuolella rattaiden runkoon. Tällainen kaukalo helpottaa todella paljon autoilevan lapsiperheen elämää, sillä kaukaloa ei tarvitse kiinnittää kerta toisensa jälkeen autoon turvavöillä eikä kaukaloon autossa nukahtanutta vauvaa tarvitse herättää, kun on aika siirtyä liikkumaan rattailla.