Monen mielestä lastenhuoneen sisustaminen ja varustaminen on kertakaikkiaan mahtavaa puuhaa! Siinä toimessa saa ikään kuin heittäytyä lapseksi itsekin pohtiessaan erilaisia valintoja ja ratkaisuja. Hyvin varustettu lastenhuone tuotteineen on kuitenkin ensisijaisesti lapsen valtakunta, joten lapsi kannattaa ottaa itse mukaan valitsemaan, millaiset tavarat hänen ympäristöönsä kuuluvat. Usein lapsi saattaa olla jopa vanhempiaan luovempi, kun sisustuksesta ja leluista on kyse. Silloin aikuisen vuoro on ottaa oppia lapselta!

Hyvä lastenhuone sisältää kestäviä ja käytännöllisiä materiaaleja ja tuotteita. Niiden on hyvä olla helposti puhdistettavia ja turvallisia. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää säilytysratkaisuihin. Lasta ei voi moittia latialla lojuvasta lelukaaoksesta, mikäli kaikille leluille ei yksinkertaisesti ole paikkaa. Kun ympäristö ei ole liian hälyinen eivätkä värisävyt riitele keskenään, lapsen on helpompi rauhoittua huoneessaan ja keskittyä leikkiin tai peliin.

Taulut täydentävät lastenhuoneen tyylin

Kun perusasiat ovat kunnossa, on ihanaa miettiä pienempiä, mutta silti tärkeitä sisustusratkaisuja. Esimerkiksi tauluja on helppo valita ja vaihdella lapsen ikäkausien mukaan. Ne mahdollistavat huoneen uusimisen pienellä vaivalla ja rahalla. Erityisesti lapsille suunnattuja herttaisia ja värikkäitä tauluja on tarjolla runsaasti. Valintaan kannattaa ottaa jälleen lapsi mukaan. Eri vaihtoehtoihin tutustuminen on kuin kiertelisi lapsen kanssa yhdessä taidenäyttelyssä.

Kannattaa myös muistaa, että lapsi voi hyvin viehättyä myös aikuisten taiteesta. Hän saattaa jopa löytää siihen aivan uusia, raikkaita ulottuvuuksia ja tehdä tauluista omia tulkintojaan. Taiteen valinnassa ei siis kannata kangistua perinteisten rajojen sisälle, vaan suhtautua eri vaihtoehtoihin avoimesti! Monet lapset pitävät erityisesti väreistä, mutta ehkä juuri sinun kotonasi asuukin mustavalkoiseen ja pelkistettyyn tyyliin viehättynyt lapsi.

Hyvä vaihtoehto on myös kehystää lapsen hauskimmat, onnistuneimmat, kauneimmat ja ikimuistoisimmat taideteokset. Kun ne ovat esillä kaikkien katseltavina, lapsi kokee, että häntä ja hänen tekemisiään arvostetaan. Tämä puolestaan vaikuttaa myönteisesti lapsen kehittyvään itsetuntoon. Kun työt ovat esillä, lapsi usein vie kotiin tulevat vieraatkin oma-aloitteisesti ihailemaan taidenäyttelyä, jonka tähti hän itse on.

Anna lapsen päättää itse

Kun valitsee lastenhuoneeseen ja lapselle leluja, kannattaa jälleen kuunnella kokemusasiantuntijaa itseään. Valitettavasti hyvää tarkoittavan aikuisen leluostokset menevät usein pieleen, jos hän noudattaa valitsemisessa omaa makuaan. Lelut myös vaihtuvat tiuhaan muodin mukaan, ja tässä vaihtelussa aikuinen putoaa hyvistä yrityksistään huolimatta hyvin nopeasti kärryiltä.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että hyvä lelu tai lastentarvike kestää aikaa. Se ei ole hetkessä rikki tai kokeiltu niin, että kiinnostus hiipuu, vaan jaksaa innostaa yhä uudelleen leikkimään tai pelaamaan. Parhaimpien suosikkilelujen ja pelien idea saattaa säilyä raikkaana jopa vuosikymmenestä toiseen. Toisaalta lelut eivät saa olla liian opettavaisia ja pedagogisia, vaan niiden pitää pystyä vaalimaan leikkimisen vapautta ja vauhtia. Leikkivä lapsi on onnellinen lapsi.