Pandemiavuosien myötä omatoimimatkailu on nostanut valtavasti suosiotaan, ja siitä on tullut monen suomalaisenkin suosima lomailumuoto. Matkalle lähdetään joko omalla tai vuokratulla matkailu- tai retkeilyautolla. Myös omia pakettiautoja on ryhdytty varustelemaan sopivammiksi omatoimisen matkustamisen tarpeisiin. Riittävä varustelu onkin tärkeää matkan onnistumisen kannalta, sillä usein ajomatka on pitkä ja vaatii siksi autolta monenlaisia tarpeita. Mitä sitten huomioida lasten kanssa matkailuun valmistautuessa?

Matkailuautoja vuokrataan yhä useammin perheiden matkustustarpeisiin, ja autosta löytyy usein ruuanlaitto- ja makuutiloja, ruokailuun sopiva tila, säilytystilaa sekä turvalliseen matkustamiseen sopivat istuimet. Tällaisen kokonaisuuden saa myös tuunaamalla esimerkiksi pakettiautonsa itse.

Varusteita pakettiautoon

Auton varustelussa pakettiautoon on saatavilla monenlaisia tilaratkaisuja. Hyllyt, laatikostot, kiinnittimet, työtasot ja turvavälineet kannattaa kuitenkin hankkia sen mukaan, minkälaisia tarvikkeita haluaa pakata matkalle mukaan. Siinä, missä aikuinen matkailija tarvitsee vain perustarvikkeet, lasten kanssa matkustettaessa mukana on oltava repertuaari välineitä leluista vaippoihin ja vaihtovaatteisiin. Kätevät hyllyt ja muut pakettiautoon sopivat säilytystilaratkaisut kannattaa selvittää yhdessä ammattilaisen kanssa, sillä tilaa on usein vähän ja säilytystilan tarve suuri.

Mitä lapsi tarvitsee matkalla?

Lapsi tarvitsee matkalla turvallisen matkustusmahdollisuuden lisäksi virikkeitä, seuraa, lepoa ja ruokaa. Kannattaa siis miettiä valmiiksi, miten matkan aikana taataan ruuan säilyvyys, miten ruokaa lämmitetään, miten astiahuolto järjestyy, minkälaista tekemistä lapsi tarvitsee viihtyäkseen ajon aikana, ja missä lapsi lepää auton ollessa pysähdyksissä. Tärkeää on muistaa huolehtia mukaan pieni lääkekaappi myös lapsen tarpeisiin sekä tarvittavat matkustusasiakirjat. Kun kaikelle matkaan mukaan tulevalle on mietitty autossa oma paikkansa, on matkustaminen miellyttävän mutkatonta, ja aikaa jää enemmän yhdessä tekemiselle ja yhteisille kokemuksille.

Matkustaminen lapsen kanssa onkin parhaimmillaan hyvin antoisaa, kun kaikki mukana matkustavat ja heidän tarpeensa on huomioitu mahdollisimman hyvin. Osallista lasta matkan suunnittelussa ottamalla hänet mukaan vaikkapa pohtimaan lapsen tarvitsemia tarvikkeita. Yhdessä tekemällä onnistut matkallasi varmasti!