Koulut ovat juuri alkaneet, ja moni koululainen on joko palannut kouluun tai astunut ensimmäistä kertaa koulutielle. Koulureppu on yksi koululaisen tä

Koulut ovat juuri alkaneet, ja moni koululainen on joko palannut kouluun tai astunut ensimmäistä kertaa koulutielle. Koulureppu on yksi koululaisen tärkeimmistä välineistä, ja se kannattaa valita huolella. Annamme tässä artikkelissa hyviä vinkkejä kunnollisen koulurepun valintaan.

Valitse oikean kokoinen reppu

Ensimmäinen koulurepun valintaan liittyvä kriteeri on repun koko. Reppuun pitää mahtua useita A4-kokoisia kirjoja, mutta se ei kuitenkaan saa olla lapselle liian iso. Päiväkotiin ja esikouluun saattoi riittää melko pienikokoinenkin reppu, mutta koululaisen reppuun pitäisi mahtua Aapinen ja monia muitakin kirjoja. Kokeile mahdollisuuksien mukaan reppua lapsen selkään ennen repun ostamista.

Repun tulee olla tukeva lapsen selässä

Repun tulee istua tukevasti lapsen selässä, ja sen olkaimissa olisi hyvä olla rinnalle kiinnitettävä solki, joka helpottaa kantamista ja tekee repun asennosta tukevamman. Se myös estää repun valumista pois lapsen hartioilta ja jakaa repun painoa tasaisemmin lapsen vartalolle. Varmista kuitenkin, että lapsi saa soljen helposti itse auki. Varmista myös, että repun olkaimet ovat pehmustetut ja että repusta löytyy pehmustettu selkämys. Tämä helpottaa repun kantamista silloinkin, kun reppu on täynnä, ja tekee kantamisesta mahdollisimman miellyttävää.

Varmista taskujen ja lokeroiden määrä

Repusta tulee löytyä riittävästi taskuja, joista erityisen tärkeitä ovat hyvät vetoketjulla suljettavat taskut. Kotiavaimille olisi hyvä olla oma tasku tai lenkki, johon avaimen saa tukevasti kiinni. Jos mukana kuljetetaan vesipulloa, olisi sille hyvä löytyä repun ulkoreunalta oma paikka. Mieti jo etukäteen, mitä kaikkea lapsen reppuun tulisi mahtua ja tee lopullinen valinta sen perusteella.

Repun tulee miellyttää lasta

Moni muistaa vielä aikuisenakin oman ensimmäisen koulureppunsa, etenkin, jos sen on saanut itse valita. Onkin todella tärkeää, että lapsi itse pitää repustaan. Kivat kuvat tai lasta miellyttävä väri – tai vaikka molemmat – auttavat myös takaamaan sen, että lapsi pitää repustaan huolta.

Säänkestävyys

Kouluun on mentävä, vaikka sataisi. Tästä syystä olisi hyvä, jos reppu olisi edes jonkin verran vettä hylkivä. Toinen vaihtoehto on hankkia reppuun vedenpitävä reppusuoja, joka suojelee repun sisältöä vesisateella. Litimärät kirjat eivät ole mukava näky, joten repun sisällön suojaamiseen kannattaa Suomen säässä varautua etukäteen.

Muista nimikoida myös reppu

Kun lapselle mieleinen, sopivan kokoinen ja käyttötarkoitukseen sopiva uusi reppu on valittu, ja koulun aloitus lähestyy, on tärkeää muistaa nimikoida myös lapsen reppu. Moni vanhempi muistaa kyllä nimikoida lapsen vaatteet ja ehkä vesipullonkin, mutta repun nimikoiminen saattaa unohtua. Nimikointi ja vaikkapa vanhemman puhelinnumero selkeästi reppuun kirjoitettuina auttavat reppua löytämään takaisin oikean omistajansa luokse, jos reppu sattuu vahingossa unohtumaan jonnekin.