Kun vauvasta lopulta kasvaa nuori, on aika alkaa miettiä hänen tulevaisuuttaan ja opintojaan. Yliopisto- tai amk-opinnot siintävät monen haaveissa, mu

Kun vauvasta lopulta kasvaa nuori, on aika alkaa miettiä hänen tulevaisuuttaan ja opintojaan. Yliopisto- tai amk-opinnot siintävät monen haaveissa, mutta aivan kaikki halukkaat eivät kuitenkaan pääse haaveidensa opinahjoon opiskelemaan, joten hyvät niksit opiskelupaikan saamiseksi ovat tarpeen. Juuri tällaisia vinkkejä onkin tarjolla tässä artikkelissa.

Valmistaudu pääsykokeeseen huolella!

Jos nuori haluaa päästä opiskelemaan yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, kannattaa aivan ensiksi tutustua erittäin huolella oppilaitoksen ja linjan hakukriteereihin ja -käytäntöihin. Varmista, että mahdollisuudet ovat realistiset. Itse asiassa jo lukiossa kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita aineita, joista tietää olevan hyötyä myöhemmin hakiessaaan unelma-alalleen yliopistoon. Jos nuori haluaa opiskella lääkäriksi, ei kannata laiminlyödä lukiossa kemiaa, fysiikkaa ja pitkää matematiikkaa. Viimeksi mainitusta on hyötyä myös monelle muulle alalle haettaessa, joten kannattaakin jo heti lukion alussa harkita tarkkaan, kannattaako pitkään matematiikkaan satsata.

Muista varmistaa, onko oppilaitoksessa ja valitulla linjalla pääsykoe. Jos on, aloita siihen valmistautuminen huolella. Jos luettavana on tentittävää materiaalia, laadi lukusuunnitelma ja pitäydy siinä. Muista kuitenkin realismi, äläkä polta itseäsi loppuun. Rentoutuminen, riittävä liikunta ja ulkoilu, riittävä uni, ystävien tapaaminen sekä terveellinen ravinto ovat myös tärkeitä nuoren valmistautuessa suureen koitokseen, eikä niistä kannata tinkiä myöskään pääsykokeisiin valmistauduttaessa. Hyvä kalenteri ja alleviivauskynät tulevat tarpeeseen, jotta arki on mutkatonta eikä tärkeitä asioita pääse unohtumaan.

Joissakin tapauksissa valmennuskursseista voi olla hyötyä pääsykokeeseen valmistautumisessa. Esimerkiksi monet lääketieteelliseen tiedekuntaan pyrkivät opiskelijat suosivat valmennuskursseja. Ne maksavat, mutta jos yliopiston ovet avautuvat kurssin avulla, maksaa kurssi pian itsensä takaisin.

Avoimen kautta yliopistoon

Jos nuori ei ole parhaimmillaan pääsykokeissa, kannattaa harkita hakeutumista yliopistoon avoimen yliopiston opintojen kautta, sillä tätä hakuväylää tullaan käyttämään jatkossa entistäkin enemmän.

Avoimen yliopiston opintojen kautta hakevat opiskelijat osoittavat motivaationsa opintoja kohtaan jo siinä vaiheesssa, kun opinnot ovat vasta edessä. Monet tätä kautta opiskelupaikan saaneet ovatkin olleet myös varsinaisten opintojen alettua erityisen motivoituneita ja sitoutuneita opiskelijoita, ja onnistuneet suorittamaan opinnot erityisen nopeaan tahtiin. Avoimen opintojen suorittaminen vaatii hyvän tietokoneen ja rauhallisen sekä inspiroivan työskentelytilan.