Lelukauppojen notkuvat hyllyt saavat monen vanhemman hämilleen, ja moni saattaa pohtia, millaisia leluja lapsilla kannattaisi suosia, ja onko osa lelu

Lelukauppojen notkuvat hyllyt saavat monen vanhemman hämilleen, ja moni saattaa pohtia, millaisia leluja lapsilla kannattaisi suosia, ja onko osa lelukauppojen leluista suoranaista krääsää. Myös lelujen saralla esiintyy trendejä, jotka tulevat ja menevät. Jossakin vaiheessa esimerkiksi My Littlest Pet Shop -hahmot olivat erityisen suosittuja, mutta nyt niiden suosiossa on nähtävillä selvää hiipumista ja ne ovatkin vaivihkaa vähentyneet lelukauppojen valikoimista. Osa leluista on kuitenkin onnistunut saavuttamaan pitkäaikaista suosiota, joka ei tunnu hiipuvan, vaikka lelutrendit ympärillä muuttuisivatkin. Esittelemme tässä artikkelissa muutaman leikki-ikäisen suosikkilelun, jotka ovat onnistuneet viehättämään lapsia vuosikausia sukupolvesta toiseen.

Legot

Legot ovat monen leikki-ikäisen ehdottomia suosikkileluja, joiden parissa vierähtää helposti monta tuntia. Legoa pidetäänkin yhtenä maailman parhaiten tunnetuista brändeistä, ja sen taustalta löytyy tarina periksiantamattomasta ja sisukkaasta Lego-yrittäjästä, joka jaksoi uskoa ideaansa. Legon tarina alkoi 1900-luvun alussa Tanskassa eräässä pienessä verstaassa. Patentin se sai 28.1.1958.

Vanhemmille hyvä uutinen on se, että Legojen parissa vietetty aika ei ole suinkaan hukkaan heitettyä. Rakennellessaan erilaisia Lego-rakennuksia ja luodessaan niiden avulla erilaisia maailmoja lapset oppivat monenlaisia asioita. He oppivat käyttämään mielikuvitustaan ja luomaan erilaisia tarinoita. Samalla he oppivat visuaalista hahmottamista ja matemaattisia käsitteitä. Yhdessä leikkiessään lapset oppivat myös sosiaalisia suhteita. Yhteisistä Lego-maailmoista tulee yleensä kaikkein hienoimpia, sillä suunnittelijoita ja rakentajia on ollut mukana useita. Aivan pienimmille Lego-sarja tarjoaa suuremmat Dublot, joilla on mukava aloittaa rakentelu.

Leikkikeittiö

<p>Joko puinen tai muovinen leikkikeittiö on toinen esimerkki leikki-ikäisille soveltuvasta lelusta, joka on viihdyttänyt jo useita sukupolvia. Leikkikeittiössä kokkaavat mielellään niin tytöt kuin pojatkin, ja se tarjoaa loistavan tilaisuuden harjoitella kotitöitä ja oppia ymmärtämään niiden merkitys. Jos leikkikeittiössä jättää sotkut siivoamatta, ei siellä olekaan niin mukavaa laittaa ruokaa seuraavalla kerralla, kun tavarat ovat sikin sokin. Lattialle lojumaan jääneisiin tavaroihin voi myös helposti kompastua ja ne voivat helposti joutua kadoksiin. Ja sehän pitää paikkansa myös leikin ulkopuolisessa elämässä: jos tavaroista ei huolehdi kunnolla, ovat ne vaarassa hävitä ja mennä rikki. Juuri tämä on yksi keittiöleikkien tärkeimmistä opetuksista, eikä olekaan ihme, että keittiöleikit ovat kiehtoneet leikkijöitä niin kovasti monien sukupolvien ajan.

Nuket ja nukenvaunut

Erilaiset nuket ja niille soveltuvat nukenvaunut ovat myös kiehtoneet lapsia sukupolvesta toiseen. Tämä leikki onkin erityisen hyvä siitä syystä, että sen kautta opetellaan huolenpitoa. Vauvanuken hoivaaminen tarjoaa tilaisuuden kokeilla, miltä tuntuu olla vastuullinen aikuinen, joka pitää huolta pienemmästään. Samalla opetellaan toimimaan perheenjäsenenä ja päästään kokeilemaan erilaisia rooleja.

Äidin rooli on monen pikkutytön suosikkirooli, mutta kotileikin kautta tytöt voivat aivan hyvin kokeilla myös vaikkapa isän, isosiskon tai pikkusiskon roolia. Tämä auttaa asettumaan toisen asemaan ja ymmärtämään, miltä toisesta voi tuntua ja millaisia asioita toinen voi kokea. Miltä tuntuu esimerkiksi äidistä, jonka lapsi vain kiukuttelee eikä suostu nousemaan lattialta, kun olisi aika lähteä ulos? Entä miltä tuntuu uhmaikäisestä lapsesta, kun hän heittäytyy lattialle kiukuttelemaan? Leikin kautta lapsi voi kokeilla molempia tunnetiloja vaikka saman leikin aikana. Leikin sanotaan olevan lapsen työtä ja kotileikki se vasta työtä onkin!