Kestovaipat ovat oivallinen tapa säästää niin luontoa kuin perheen rahavarojakin. Mutta miten oikeanlaiset vaipat valitaan ja miksi kestovaippojen käy

Kestovaipat ovat oivallinen tapa säästää niin luontoa kuin perheen rahavarojakin. Mutta miten oikeanlaiset vaipat valitaan ja miksi kestovaippojen käyttö on muutenkin erittäin hyvä valinta? Lue aihetta käsittelevä artikkelimme ja sukella kestovaippojen kiehtovaan maailmaan!

Kestovaippailun edut

Kestovaippailu tuo mukanaan monia etuja. Kuten edellä jo todettiinkin, se auttaa säästämään sekä luontoa että rahaa. Kertakäyttöiset vaipat maatuvat erittäin hitaasti ja aiheuttavat turhaa jätettä – suoranaisia jätevuoria! Lisäksi kertakäyttöiset vaipat tulevat maksamaan lapsen vaippaiän aikana melkoisen paljon. Kestovaipat maksavat ostettaessa selvästi enemmän kuin kertakäyttövaipat, ainakin, jos suositaan uusia, tunnettujen merkkien kestovaippoja, mutta koska samaa vaippaa voidaan käyttää yhä uudestaan ja usein vielä kierrättää käytön jälkeen eteenpäinkin, maksavat kestovaipat pikkuhiljaa itsensä takaisin. Toki on otettava huomioon, että kestojen pesemiseen kuluu jonkin verran rahaa, sähköä sekä vettä, mutta kokonaisvaltaisesti arvioiden kestovaippailu on kertakäyttövaippoja ympäristöystävällisempi ja taloudellisempi tapa vaipattaa vauva ja taapero.

Jos perheessä on useita lapsia, kestävät laadukkaat kestovaipat yleensä ainakin kahden, jopa kolmen tai vieläkin useamman lapsen vaipattamisen. Tällöin rahaa säästyy jo melkoisen paljon verrattuna tilanteeseen, jossa molemmat lapset käyttävät koko vaippaikänsä kertakäyttöisiä vaippoja. Näppärä vanhempi vaihtaa vielä kovasti käytettyjen kestojen kuminauhat, jolloin käyttöikä pitenee entisestään ja rahaa säästyy vieläkin enemmän.

Edellä mainitun lisäksi moni suosii kestovaippoja, koska usein lapsen iho sietää niitä paremmin kuin kertakäyttöisiä vaippoja. Muovinen vaippa saattaa hiostaa ja aiheuttaa vaippaihottumaa, eikä vaippaa välttämättä tulla vaihtaneeksi riittävän usein, koska se imee niin hyvin pissaa. Oikein valittu kestovaippa sen sijaan hengittää. Lisäksi kestovaippojen kuosit ovat vastustamattoman söpöjä, ja monelle kestovaippailu onkin mukava harrastus, jonka parissa pääsee näpertelemään äitiys- ja vanhempainvapaan aikana. Moni pitää vaippapyykin pesemistä, kuivattamista ja viikkaamista jopa terapeuttisena!

Taskuvaipat ovat helppo ratkaisu

Moni saattaa kavahtaa kestovaippoja, koska ne tuovat monelle mieleen ohuet harsot, jotka kastuvat nopeasti läpimäriksi ja joiden asettelu paikoilleen vaatii hieman kärsivällisyyttä sekä sorminäppäryyttä. Nykyvaipat ovat kuitenkin jotakin aivan muuta kuin ohuita sideharsoja. Esimerkiksi laadukkaat taskuvaipat ovat todella helppo ratkaisu. Erityisen hyvin ne sopivat lapselle, joka pääsee jo liikkeelle. Taskuvaipasta tulee mukavan ohut vaippa, joka ei häiritse lapsen liikkumista. Se on myös helppo pukea päälle ja vaihtaa kuivaan. Itse asiassa taskuvaippa muistuttaa suuresti kertakäyttöisiä housuvaippoja, jotka pysyvät napakasti lapsen päällä tämän oppiessa uusia taitoja ja tutustuessa ympäröivään maailmaan.

Myös taskuvaippojen pesu ja kuivatus on helppoa. Koska taskuun sujautettava imu on vaipassa irrallisena osana, kuivuu vaippa nopeammin kuin paksut All-in-One -vaipat. Itse taskuvaippa kuivuu yllättävän nopeasti jopa narulla. Lisäksi taskuvaippoja löytää nykyään toinen toistaan suloisemmissa kuoseissa, joten ne ovat kauniita päällä, ja monet taaperot osaavat jo itsekin ihailla kauniita vaippojaan. Vaippojen helppo vaihdettavuus tekee kestojen käyttämisestä mutkatonta ja mielekästä.

Fuzzi Bunz on esimerkki suositusta taskuvaippamerkistä, joka on tullut tunnetuksi monissa maissa, ja jota moni pitää vielä nykyäänkin kestovaippojen Mersuna. Nykyisin saatavilla on kuitenkin myös Fuzzi Bunzia edullisempia taskuvaippoja, joiden ominaisuudet eivät Fuzzeille juurikaan häviä. Jos rahat ovat tiukilla, mutta haluaisit lapsellesi mieleiset ja helppokäyttöiset taskuvaipat, kannattaakin vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja tutustua käyttäjien kokemuksiin.