Kun uusi perheenjäsen tulee kotiin, on tärkeää päättää, missä vauva tulee nukkumaan. Kelan äitiyspakkauslaatikosta saa tarvittaessa vauvalle ensisängy

Kun uusi perheenjäsen tulee kotiin, on tärkeää päättää, missä vauva tulee nukkumaan. Kelan äitiyspakkauslaatikosta saa tarvittaessa vauvalle ensisängyn, josta saa yllättävän kauniin päällystämällä laatikon kankaalla ja käyttämällä laatikossa kauniita petivaatteita. Monet kuitenkin suosivat perinteisiä pinnasänkyjä vauvan ensisänkynä, ja pinnasänky onkin monin tavoin oikein hyvä valinta.

Pinnasänky

Pinnasängyn valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Varmista, että valitsemasi pinnasänky on vauvalle turvallinen ja että se mahtuu suunniteltuun paikkaan. Varmista myös, että ostamasi patja sopii sänkyyn eikä aiheuta vauvalle tukehtumisvaaraa. Patjan tulee olla sänkyyn juuri oikeankokoinen. Sänky on suositeltavaa sijoittaa lähelle äitiä, koska tällöin äiti kuulee, jos vauvalla on yöllä jokin hätänä, esimerkiksi vauvan käsi on jäänyt pinnasängyn pinnan väliin tai jos vauva haluaa syödä. Vauvan ruokkiminen myös yöllä on helppoa, kun vauva nukkuu valmiiksi lähellä äitiä.

Unipussi

Nykyisin suuri osa länsimaisista äideistä on luopunut kapaloinnista, mutta monet käyttävät vauvoillaan vetoketjulla suljettavia unipusseja. Pussista on hyötyä monin tavoin. Sen avulla vauva ei saa potkittua peittoa pois päältään ja pysyy lämpimänä. Vauva ei myöskään saa vedettyä oikeankokoista unipussia kasvoilleen, kuten voisi käydä peiton kanssa. Lisäksi pussi lisää vauvan turvallisuudentunnetta. Monet vauvat nukkuvat erityisen hyvin unipussin lämpimässä syleilyssä, ja monet äidit luottavatkin unipussin rauhoittavaan vaikutukseen.

Vaunut

Moni vauva nukkuu kaikkein mieluiten liikkuvissa vaunuissa. Siksi onkin tärkeää varmistaa, että vauvan on mukava olla vaunuissaan, sillä hän tulee todennäköisesti viettämään niissä runsaasti aikaa. Moni vanhempi käyttää jopa erillisiä parvekevaunuja saadakseen vauvansa liikkeelle kotonakin silloin, kun vauvalla on vaikeuksia nukahtaa paikallaan olevaan pinnasänkyyn. Vaunuissa nukkuvaa vauvaa on kuitenkin pidettävä silmällä, jotta hän on varmasti vaunuissaan turvassa. Vaunuihin kiinnitettävä hyttysverkko voi auttaa pitämään ötökät loitolla, minkä lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, ettei lämpötila vaunuissa nouse liian korkeaksi, mikä voi kesällä tapahtua yllättävän nopeasti.